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2020年07月21日 12:22 朝日新聞デジタル
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限定公開( 27 )
写真 シロアマダイの稚魚(山口県水産研究センター提供) |
「幻の高級魚」とも言われる「シロアマダイ」の稚魚の大量生産に、山口県水産研究センター(山口県長門市)と同県栽培漁業公社が2年続けて成功した。センターの担当者は「卵から稚魚に育てる技術は確立できた」としている。
センターの阿武遼吾研究員らが13日、発表した。
発表によると、4月下旬から5月中旬、瀬戸内海で捕獲したシロアマダイのメスとオスの親魚計10匹を使い、採卵や人工授精をして40万個の受精卵を確保。うち26万個を飼育し、14万8千個が孵化(ふか)、50日ほどで体長4センチの稚魚4万匹を育てることに成功した。昨年の実績を生かし、生育段階に応じて水流や水温、光の強さなどを調節した。
稚魚は体長7センチ前後まで育て、ヒレに目印を付けて来月上旬にも放流する予定。放流後の漁獲状況も検証する。
シロアマダイは大きいもので60センチを超える。弾力が強く脂がのった身はアマダイ類の中で最も美味とされる。ほとんどとれないことから、県内の市場では1キロ1万~2万円で取引されることもある。
センターと県栽培漁業公社は2017年度から、水産庁の委託を受けて卵から稚魚を大量生産する技術の確立に取り組んできた。今後は安定的に受精卵を確保することが課題となる。施設で稚魚を大きく育てることのほか、現在は3カ月ほどで死んでしまう成魚の飼育期間を半年から1年程度まで延ばす技術の確立が必要という。(林国広)
July 21, 2020 12:22 Asahi Shimbun Digital
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Limited release ( 27 )
Photo Flounder of red sea bream (provided by Yamaguchi Prefectural Fisheries Research Center) |
The Yamaguchi Prefectural Fisheries Research Center (Nagato City, Yamaguchi Prefecture) and the Prefectural Cultivation and Fisheries Corporation succeeded in mass-producing fry of “Shiroamadai”, which are also called “phantom luxury fish”, for two consecutive years. The person in charge of the center said, "We have established the technology to grow fry from eggs."
Researcher Ryogo Abu of the center announced on the 13th.
According to the announcement, from the end of April to the middle of May, a total of 10 female and male broodfish of the white sea bream captured in the Seto Inland Sea were used to collect eggs and artificial insemination to secure 400,000 fertilized eggs. Of these, 260,000 were raised, 148,000 hatched, and succeeded in raising 40,000 fry with a length of 4 cm in about 50 days. Taking advantage of last year's results, we adjusted the water flow, water temperature, and light intensity according to the growth stage.
Fry will be raised to about 7 cm in length, marked with fins and released in early next month. The catch situation after release will also be verified.
The large white sea bream is larger than 60 cm. The elastic and greasy body is said to be the most delicious of the red sea bream. Since it is almost impossible to get, the market in the prefecture may trade for 10,000 to 20,000 yen per kilo.
Since 2017, the Center and the Prefectural Agricultural Fisheries Corporation have been working on establishing a technology for mass-producing fry from eggs under the commission of the Fisheries Agency. From now on, securing stable fertilized eggs will become an issue. In addition to growing large fry at the facility, it is necessary to establish a technology to extend the breeding period of adult fish, which currently die in about three months, from half a year to about one year. (Kunihiro Hayashi)
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